Risicoklasse wijzigen

Uw risicoklasse wijzigen

Risicoklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de risicoklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000,- en een woning van € 300.000,- bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de risicoklasse ‘tot en met 90%’. De rente voor deze risicoklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de laagste risicoklasse tot en met 60%. Het verschil is de risico-opslag. 

Wij verlagen automatisch de risicoklasse na aflossen. U hoeft niets te doen.
Lost u af op uw hypotheek? Dan daalt uw risico-opslag vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen. Wij houden het voor u in de gaten. Elke keer als u door aflossen in een lagere risicoklasse valt, verlagen wij uw rentepercentage. Op het moment dat dit voor u geldt, krijgt u van ons bericht.

Heeft u een spaarhypotheek? Dan bouwt u spaarsaldo op. Als u al flink wat gespaard heeft, kan soms de risico-opslag omlaag zonder dat u aflost. Lees meer over spaarhypotheek en risicoklasse.

Geen risico-opslag bij NHG of de laagste risicoklasse tot en met 60%
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Zit uw hypotheek al in onze laagste risicoklasse tot en met 60% van de marktwaarde? Ook dan betaalt u geen risico-opslag. 

Wilt u sneller naar een lagere risicoklasse?

Er zijn 2 manieren om de risicoklasse van uw hypotheek aan te passen en de risico-opslag te verlagen:

  1. Door extra af te lossen
    Lees hier meer over extra aflossen op uw hypotheek.
  2. Door aan te tonen dat uw woningwaarde is gestegen
    Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in uw persoonlijke omgeving welke woningwaarde bij ons bekend is. Hieronder leest u het stappenplan aanpassen risicoklasse.
    Is uw woningwaarde lager geworden? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven.

Stappenplan: aanpassen woningwaarde

Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Vraag ons dan om de woningwaarde aan te passen.
  • Log in op Mijn Leninginzicht

    Log in op Mijn Leninginzicht. Kies in het menu ‘Risicoklasse wijzigen’. 
  • Upload een bewijs van de nieuwe woningwaarde

     

    U kiest zelf welk document u gebruikt als waardebepaling, afhankelijk van uw situatie:  

    • U bewijst de huidige woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Houd er rekening mee dat een taxatierapport geld kost. 
    • U mag ook de meest recente WOZ-beschikking toesturen. Deze is gratis.
    • Is uw hypotheek niet hoger dan 90% van de aankoopwaarde? Dan is de Syntrus Achmea Calcasa Desktop Taxatie® toegestaan.

  • U krijgt van ons een e-mail als wij uw woningwaarde hebben aangepast

    Wij verwerken de nieuwe woningwaarde binnen 10 werkdagen. Bij het aanpassen van uw woningwaarde gaan wij uit van de datum dat het taxatierapport of de WOZ-beschikking door ons is verwerkt. De eventuele renteaanpassing gaat in op de 1e dag van de volgende maand.  

Weten wat uw huidige risicoklasse is?

In Mijn Leninginzicht ziet u de bij ons bekende woningwaarde. Ook ziet u per leningdeel de rente. U kunt in ons archief van rentelijsten eenvoudig de rentelijst vinden die voor u van toepassing is. Wilt u vooraf weten of uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt? Bereken het gemakkelijk zelf met de volgende formule: 100 x restschuld : (nieuwe) woningwaarde = nieuwe verhouding tussen uw lening en de woningwaarde. 

Weet u niet precies welke rentelijst of risico-opslag van toepassing is voor uw hypotheek? Of wilt u vrijblijvend een berekening ontvangen van de risico-verlaging? Vraag dit aan via ons contact formulier.

Woningwaarde aanpassen, ook als de risicoklasse niet daalt

Is uw woningwaarde net niet genoeg gestegen om voor een lagere risicoklasse in aanmerking te komen? Dan kunt u de woningwaarde toch wijzigen. Als u op een later moment door aflossing wel in de lagere risicoklasse terecht komt, passen wij de risico-opslag automatisch voor uw aan. 

Veelgestelde vragen

Hoe log ik in op Mijn Leninginzicht?

U heeft een brief van ons ontvangen. Daarin vindt u een registratiecode en uitleg hoe u kunt inloggen op Mijn Leninginzicht

Ik ben de registratiecode voor Mijn Leninginzicht kwijt

Heeft u een brief van ons ontvangen met de registratiecode, maar bent u deze kwijt? U kunt in Mijn Leninginzicht zelf een nieuwe registratiecode aanvragen. Klik op de knop ‘Registreren’ en kies bij ‘Ik heb een registratiecode’ voor ‘Nee'. U ontvangt uw nieuwe registratiecode per post. Dit kan enkele dagen duren.